Bál
Hívható-e az esküvői DJ bálokba is?
2018-01-26
Bevonulás esküvői zenére
Esküvői bevonuló zene: 13+1 romantikus kedvenc
2018-09-19

Te tudod már milyen esküvői zenéket szeretnél?

Esküvői zene

Sokan már hónapokkal, sőt egy-két évvel előre tudják biztosan, hogy milyen esküvői zenék fognak felcsendülni a nagy napon. Mások pedig még azt sem sejtik, hogy számos szolgáltatónál lehetőség van kívánságlista összeállítására. 

Milyen lehet egy ilyen esküvői zene lista?

Nagyon sokféle listát lehet készíteni egy-egy lakodalomra. A teljesség igénye nélkül bemutatunk néhányat, illetve megpróbálunk választ adni az összeállítás kardinális kérdéseire is. Mindenekelőtt érdemes megjegyezni, hogy minden egyes szolgáltató más- és más típusú esküvői zenelistát javasol. Éppen ezért érdemes a saját szolgáltatójával mindenkinek előre egyeztetni!
Talán a legfontosabb és sokak által ismert az úgynevezett White-list, azaz “Fehér-lista” vagy kívánságlista. Ebben a listában érdemes azokat a kedvenceket összegyűjteni, amelyeket mindenképpen szeretnénk, hogy megszólaljanak a lagzi folyamán.

Az előbb említett White-list ellentéte a Black-list. Ebbe a listába olyan zenéket gyűjtsünk, amelyeket semmiképp sem szeretnénk, ha felcsendülne a nagy napon.
Az előző két listát célszerű az ifjú párnak összeállítani a saját ízlésük alapján. Elvégre ez a nap róluk szól! Ettől függetlenül ne feledkezzünk meg a vendégeinkről sem! Érdemes lehet összeállítani egy listát, amely azon esküvői zenéket tartalmazza, amiket a vendégeink szeretnek.
Azt se felejtsük el felírni a forgatókönyvbe, hogy az egyes események közben milyen háttérzenére van szükségünk!

 

Milyen egy igazán jó White-list?

Biztosan minden embernek van nagyon sok kedvenc zenéje, akár több stílusban is. Ennek ellenére nem az a jó white-list, amelyik több száz zeneszámot tartalmaz. Ugyanis egy este alatt úgysem lesz idő minden zenét lejátszani. Ha pedig a több száz zenéből a megszólaló 50-80 zene között mégsem kap helyet az egyik nagy kedvenc, az igen fájó lehet.
Éppen ezért azt javasoljuk, hogy minden kedvenc stílusban, a legkedvencebb zenékből egy 10-20 zeneszámból álló listát állítsunk össze. Így a szolgáltató is tudja garantálni, hogy ezen zenéknek mind bérelt helyük lesz az este folyamán. Arról nem is beszélve, hogy ez egy jó iránymutatás a DJ-nek vagy a zenekarnak, hogy milyen zenéket játsszon még emellett.

Egy jól ismert mondattal lehetne jellemezni talán a legjobban a white-listet: A kevesebb (néha) több!

 

Black list

Hogyan állíts össze egy Black-listet?

Biztosan van olyan olvasónk, akit egy-egy zene egy régi szerelemre vagy valamilyen rossz történetre emlékeztet. Hiába dallamos, akár vidám, bulis zenéről is van szó, ha a kedves megrendelő nem szeretné hallani, akkor nem fogjuk lejátszani!
Ennél a listánál viszont érdemes minden olyan zenét összeszedni, amelyet nem szeretnénk hallani. Még akkor is, ha ez a lista ebben az esetben több száz zenéből áll.
Sokat tud az is segíteni, ha egy együttesnek nem az összes alkotását soroljuk fel. Helyette írjunk csak annyit a listába, hogy ettől az előadótól vagy bandától semmit nem szeretnénk!

Ezek a zenék még akkor sem szólalnak meg, ha bármelyik vendég kéri a zeneszolgáltatótól!

Miért fontos egy vendégek által kedvelt zenei lista összeállítása?

Bár a fiatal párról szól a nagy nap és mindennek olyannak kell lenni, mint ahogy Ők elképzelik, ettől függetlenül vendégek nélkül mit sem ér egy esküvő. Ebből kifolyólag az Ő kedvükben is kell járni egy picit. Na de honnan tudjuk, hogy ki milyen zenét szeret?
Az esküvő előtt érdemes egy körlevelet küldeni a vendégeknek. Ebben az e-mailben arra kérjük őket, hogy mindenki írja le a számára legjobban kedvelt zeneszámot. Természetesen ez nem azt jelenti, hogy az összes zene fog szólni.

Lesznek olyan zenék, amelyek jól illeszkednek a white-listhez, vagy olyan, amit sokan kedvelnek. Ezek mindenképpen helyet kapnak valamilyen formában az est folyamán. Nevezhetnénk akár főműsoridőnek is, amikor ezek a felvételek lejátszásra kerülnek. Illetve lesznek olyan zenék, amelyek kevésbé illeszkednek, kevesen kérték vagy túl alternatívak. Ezen zenék esetleg az esküvő azon részén csendülhetnek fel, amikor még vagy már kevesen táncolnak, gyülekeznek az emberek vagy néhánynak távoztak már. Amolyan főműsoridőn kívüli alkalmakkor.
Természetesen lesznek olyanok is, amelyek nem igazán férnek be egy esküvői zenelistába, vagy már rajta vannak a black-listen.

 

Szükséges a forgatókönyv zenelistája is?

Egyszóval: igen.
Az esküvői zenéknek nem csak a táncos részeknél van jelentőségük. Már a vendégvárás folyamán sem mindegy, hogy szól-e zene. Ha pedig szól zene akkor az sem mellékes, hogy milyen. Igaz ez az összes többi eseményre is.
Éppen ezért fontos, hogy legyen előre megtervezett háttérzene a forgatókönyv minden egyes sorához! Ha esetleg ez hiányos, akkor a rutinosabb, profi esküvői zeneszolgáltatók tudnak segíteni ebben is.

 

Összegzésül ismét felhívjuk a figyelmet a következőre:

Nem kötelező az esküvői zenelista! Viszont ebben az esetben utólag semmi okunk azon mérgelődni vagy búsulni, hogy “De jó lett volna, ha ez is szól, az pedig inkább ne szólt volna”.