Ha még benned nem merült fel ez a kérdés az esküvői szolgáltatók kapcsán, akkor mindenképpen érdemes elolvasnod ezt a cikket! Ha már felmerült a kérdés, de még mindig nem tudod, hogy mi lenne a helyes, akkor szintén olvasd el ezt az írást!

 

Először is kategorizáljuk az esküvői szolgáltatókat

Na de nem ám úgy, hogy videós, fotós, dekoros, stb. Inkább aszerint csoportosítsuk most az esküvői szolgáltatókat, hogy milyen idő intervallumot ölel fel a rendelkezésre állásuk a lakodalom napján. Ennek fényében én három nagy csoportra bontom a vállalkozókat:

  • Közvetlenül nem vesz részt a lagzin. Az ő szolgáltatásai, termékei megjelennek a nagy napon, de Ő nincs jelen a helyszínen. Ilyen például az a grafikus, aki a meghívókat tervezi vagy azok a cukrászok, akik a menyasszonyi tortát és a süteményeket készítik. Illetve minden olyan szolgáltatót is ide sorolhatunk, akik a szépségért felelősek. Fodrászok, kozmetikusok, sminkesek, stb.
  • Második kategóriában azok a szolgáltatók szerepelnek, akik az esemény napján építik, öltöztetik, dekorálják a helyszínt, majd az esküvő után lebontják, eltakarítják. Viszont magán a rendezvényen ők sem jelennek meg teljes egészében. Illetve még azok, akik a háttérben dolgoznak. Ilyen szolgáltatók például a rendezvény helyszínén a szakácsok, a pincérek, a dekorosok, az esküvői autó szolgáltatók és sofőrök.
  • A harmadik kategóriánkba pedig azokat soroljuk, akik az esküvő egész napját “együtt töltik” az ifjú párral és a násznéppel. Fotósok, videósok, vőfélyek, ceremónia mesterek, zenészek, DJ-k, rendezvényszervezők.

 

Első kategória: Közvetett esküvői szolgáltatók

Ne feledjük: minden szolgáltató ember, a saját szakmájában próbál minél jobbat alkotni, hogy megfeleljen a megrendelőinek. Mindenkinek jólesik, ha megköszönik a munkáját. Esetleg utólag csomagolt étellel vagy süteménnyel szintén kedveskedhetünk ezeknek az embereknek.Mielőtt bárki azt hinné, hogy az ő munkájuk kevesebb lenne ezáltal, az nagyon téved. Az elő munka ugyanolyan fontos – ha nem fontosabb – mint a lagzi napján a többi ember munkája. Viszont mivel az esküvő napján nem vesznek részt, így nem is égető a kérdés, hogy adjunk-e nekik enni, inni. Ettől függetlenül, ha úgy érezzük, hogy minőségi munkát végzett a szolgáltató, akkor érdemes egy e-mailben vagy telefonos beszélgetésben megköszönni a munkáját.

Ha esetleg úgy érezzük, hogy nem a legmegfelelőbben sikerült kiviteleznie az általunk megálmodott frizurát vagy tortát, akkor bátran adjunk neki egy visszacsatolást erről. Az építő kritika mindenki számára hasznos lehet.


Második kategória: A háttérszolgáltatók

Habár őket sem látja a násznép az esküvő napján túl sokat, de ők ott munkálkodnak a háttérben. Ha esetleg nem adunk enni a pincéreknek, szakácsoknak valószínűleg megvacsoráznak valahol sutyiban hátul a konyhában. Ez nagyon kellemetlen és frusztráló dolog mind a két fél részéről. Az sem túl jó megoldás, hogy az előbb említett esküvői szolgáltatók saját maguk visznek elemózsiát. Tegyük fel, hogy a dekorosunk hajnaltól kora délutánig dolgozik. Ezután hazaérve leghőbb vágya, hogy minél többet tudjon pihenni. Azért, hogy pihenten tudja majd másnap elbontani az esküvő romjait.  Ezért azt javasoljuk, hogy mindenképpen tisztázzuk előre, hogy kívánjuk-e megvendégelni őket.

Ennél a kategóriánál szintén van egy javaslatunk, ha nem szeretnénk nagy költségekbe verni magunkat. Csomagoljunk nekik valamilyen ételt, süteményeket, amivel meghálálhatjuk az esküvői szolgáltatók munkáját. Ezt a munka elvégzése után vagy éppen közben pedig biztosítsuk számára. Ha esetleg a pincéreknek és szakácsoknak kicsit többet akarunk nyújtani, akkor ültessük őket is a szolgáltatói asztalhoz (lásd később).

 

Harmadik kategória: Akik a legközvetlenebb kapcsolatban vannak a násznéppel

Reggel korán kelnek, rakodnak, utaznak. A helyszínre érve ismét rakodnak. Fotósok, videósok, zenészek, DJ-k, vőfélyek, ceremónia mesterek. Miután beállítottak mindent a technikusok, miután a ceremónia mester vagy vőfély megoldotta az összes kisebb-nagyobb feladatot, érkeznek a vendégek. A vendégvárástól ezek az esküvői szolgáltatót 120%-on működnek egészen addig, amíg el nem megy az utolsó vendég is. Ezek után pedig még mindig előttük áll az elpakolás és a hazautazás. Az általunk harmadik kategóriába sorolt esküvői szolgáltatók az egész lakodalom alatt azt lesik, hogy mivel tudnák még jobban emelni a nap színvonalát.

Vajon elvárhatjuk tőlük, hogy a munkájukon felül még hideg élelmet is hozzanak magukkal és azt egy sarokban elmajszolgassák? Reméljük, hogy senki sem gondolja úgy, hogy nem illik megvendégelni ezeket az embereket.

Természetesen senki sem várja el, hogy a szolgáltatók étkeztetése is hasonló legyen, mint a násznépé. Amit mi javasolunk: érdemes kinevezni valahol egy szolgáltatói asztalt. Sok-sok helyen kérhető már szolgáltatói menü, ami általában kettő vagy három fogásból áll. A szolgáltatók nem azért vannak jelen egy esküvőben, hogy kiegyék az ifjú párt a vagyonából, vagy netán minél több alkoholos italt elfogyasszanak. Egyszerűen csak arról van szó, hogy egy-egy esküvő alatt ezek a vállalkozók 12-16 órákat is ledolgoznak. Ennyi idő alatt bárki megéhezik. Dolgozni pedig üres gyomorral nem lehet. Ezért nagyon szép gesztus megvendégelni azokat az embereket, akik azért dolgoznak hétvégén, éjszaka, hogy a mi nagy napunkat minél szebbé tegyék.

esküvői fotós

Ne feledjük…

Ne feledjük, az esküvői szolgáltatók is emberek! Nekik is jól esnek azok az apró gesztusok, amelyekkel azt próbáljuk sugallni, hogy ők is fontosak. Fontosak, mert nélkülük nem lenne annyira színvonalas az esküvő, mint amilyet megálmodtunk!